Udskriv
PDF
Nov
25

Det ukendte i akvariet

Brugervurdering: / 6
DårligBedst 


Hvad pokker er det ?

Det er nok et udtryk som en del akvarister kan nikke genkendende til i de tilfælde hvor der dukker noget helt uventet op i akvariet.

Der kan være tale om alt fra dyre og planteriget, som vi ikke har indført med vilje, men som kommer med de ting vi anvender i forbindelse med akvariet.

Noget er ganske harmløst og vil på sigt forsvinde af sig selv, men der er selvfølgelig også nogle ting som man bliver nødt til at tage sig af, da der kan være tale om, at det ukendte kan være farligt for de fisk vi holder, især yngel kan være udsat, så her vil jeg gennemgå nogle af de ting, som man egentlig ret ofte ser.

 Ofte virker akvariet nærmest helt sterilt, bortset fra nogle enkelte alger man kan se hist og pist, men det er et overfladisk bedrag, akvariet er fyldt med mikroliv, bakterier i alle afskygninger, infusorier, nematoder, planarier, amøber og meget meget mere.... de er der hele tiden og grunden til at vi synes at akvariet virker sterilt, er som oftest fordi disse mikroorganismer er så små at vi ikke kan se dem med det blotte øje, men rent faktisk er de talrigt tilstede og tjener også som foder for bl.a. yngel .... bl.a. har jeg selv haft den oplevelse at have et killi-akvarium til at stå, hvor jeg var helt sikker på at den sidste killi havde været i det akvarium, for den var slet og ret sprunget ud og lå død og indtørret på gulvet, men 14 dage 3 uger senere, kravlede jeg rundt på gulvet og havde dermed en position i forhold til akvariet sådan at det indkomne dagslys fra vinduet gav god kontrast gennem dette akvarium og et øjeblik opfattede jeg en bevægelse eller troede jeg gjorde... tænkte, nå der kan ikke være noget der, det er jo tomt, men et øjeblik efter var der noget igen, og så måtte jeg jo til at se efter.. og ved nærmere eftersyn, viste det sig at der gik 6-8 killi-unger, altså havde de "gamle" været så forudseende at sikre sig noget afkom inden de bestemte sig for at forlade akvariet Smile

Så folk der har store skrupler ved at forlade deres akvarium for nogle få feriedage, behøver såmænd ikke være så nervøse, for der er masser af mad til diverse fisk i akvariet de kan leve af, og her i dette tilfælde havde alle ungerne det fint og var i god trivsel til trods for at de ikke var blevet fodret i de ca. 3 uger.... det blev de så for eftertiden og jeg havde dem da i et par år, killi lever jo ikke specielt længe da de er sæsonfisk har de som oftest et kort, men hektisk liv, men nok om det, lad os tage fat på noget af det der rører sig i akvariet... 

Nematoder

Nematoder er små rundorm, de findes næsten overalt i forskellige afskygninger og dermed også i akvariet. De fleste er harmløse og nogle af dem der kan være trælse at få i akvariet, bliver der ofte taget rund hånd om på bl.a. gartnerierne, Cryptocoryner f.eks. er gode bærere for nematoder der kan sætte sig og holde sig skjult i plantens rødder i stor stil, det vil se lidt ud i denne retning.

nematoderod

Fig.1 De opholder sig i planternes rødder, hvor de lever af de næringsstoffer som de nu engang kan udnytte og 
i den forbindelse så dannes der på plantens rødder nærmest små galler, altså fortykkelser på rodstrukturen
og det er her nematoden opholder sig, så de er forholdsvis lette at spotte, men kan selvfølgelig på sigt, blive
noget af et problem hvis man ikke sørger for at komme af med dem, det enkleste er slet og ret at nappe den
rodstump af som de opholder sig i og sørge for at den del bliver destrueret.

 

nematode

Fig.2. Her har vi så et billede af "skurken", eller en af dem, for de findes i mange afskygninger, de der optræder i

akvariet er som oftest ret små nogle få millimeter lange og ca. 0,2 mm i diameter.

Er der ikke fisk i akvariet, kan de ligefrem optræde frit svømmende i hele flokke, men de fleste fisk spiser
dem med stort velbehag og holder bestanden nede, men de er forventeligt talstærkt til stede i bundlaget, især
hvor der er godt med organisk materiale.

Det er ikke kun i bundlag og planter de kan optræde, fisken kan så sandelig også blive inficeret af rundorme, indvoldsorme og hvad de nu kaldes, her er det umuligt at gøre noget uden at anvende medicin.
Et bredspektret ormemiddel, som f.eks. Flubenol, kan gøre underværker.

Disse små orme er iøvrigt meget modstandsdygtige, da de yderst mere eller mindre består af et silikat lag, er de stort set modstandsdygtige overfor både syrer og baser, så en gang brintoverilte rør dem så at sige ikke overhovedet, her skal der andre midler til.

nematodecyster text

Fig.3. De små gule pletter der her ses i mosset er såkaldte nematode cyster, det er et stadie hunnerne indtager hvor de svulmer
op om æggene.

 

Lidt mere detaljeret beskrivelse af forskellige typer rundorme, kan findes på Den Store Danske.

og mere info om nematoder på engelsk http://nematode.unl.edu/wormgen.htm .

 Du kan også finde mere om nematoder hos gartnerirådgivningen.

Endnu mere om nematoder i pdf format her eller lokalt her.

Planaria

Planariaer, er fladorme og ses ofte optræde i akvariet, især er de til at få øje på når de kravler over forruden. De ses ofte optræde i stort tal hvis man er meget rundhåndet med fodring.

Del aldrig en planaria, ved at skære den over eller klemme den i mindre stykker, hvert stykke kan blive til en selvstændig orm.

Labyrinth fisk, Gurami, Kampfisk osv. er stor aftagere  af planarier. Eller er Flubenol som omtalt ved nematoderne også her et godt middel.

Mere om fimreorme, Planaria Den Store Danske.

planaria planaria2

Fig. 4. Planariaerne er meget karakteristiske ved deres nærmest 3-kantede hoved.

 

Hydra

Hydraen ses ikke sjældent i akvariet, men den minder mest af alt om en lille søanemone og det kan der være noget om, for den har fangarme (tentakler) på samme vis og de er begge såkaldte polypdyr.

Den kan indføres direkte fra naturen, men langt de fleste gange jeg har stiftet bekendtskab med den, så er den kommet sammen med frostfoderet, eller har været en del af det, den er nemlig i stand til at kunne overleve selv ved høje kuldegrader uden at tage skade af det overhovedet. 
Jeg har oplevet den som værende eller havende to stadier, et stadie hvor den nærmest svæver rundt i akvariet som små glasklare stave. I den tilstand er den nærmest umulig at tage billeder af, netop fordi den er helt glasklar, så vil man se den som sådan, så skal man ned på knæ og holde øje op mod overfladen af akvariet, der kan man være heldig i den position at se den i denne tilstand, og de kan optræde i hundredevis.
Der er dog ingen grund til at gå i panik over Hydra'ens tilstedeværelse, den er som oftest ret enkel at komme af med igen... den er iøvrigt heller ikke specielt farlig for akvariets beboere, men kan dog nappe lidt yngel hvis det er småt nok, men ellers er det mest Cyclops og dafnier den redder sig til frokost...
Som nævnt er den ikke vanskelig at få gjort kål på, det er så heldigt at Hydraen faktisk lever i symbiose med diverse grønalger, disse skaffer energi til dyret og får til gengæld en smule kulhydrat, så de går fint i spænd sammen... men Hydraen kan ikke klare sig uden energi tilførsel, så vil den slet og ret dø, og da det er sådan at algen den lever i symbiose med er afhængig af lys for at kunne forsyne, så vil en simpel mørkelægning nogle få dage (4), oftest være nok til at den giver op.

 Mere om Hydra på Den Store Danske.

 det ukendte_kategoribillede Hydra1

Klik for større billede ...

Guldsmed, Vandnymfe m.m.

Alle guldsmede, vandnymfer er fantastiske flotte dyr og ligeledes flyvere, og så stammer de helt tilbage fra dinosauriernes tid, altså nogle der har en aneliste så lang så lang, men tag ikke fejl af deres normalt smukke ydre og så hvordan de optræder hvis de er i akvariet, de er temmelig glubske rovdyr og så kan de være temmelig store og dermed er chancen for at de nupper selv en større fisk også til stede..

guldsmed cyklus fra Encyclopædia Britannica guldsmedguldsmed1guldsmed2

guldsmed3guldsmed4guldsmed5guldsmed6
guldsmed7guldsmed8guldsmedelarveguldsmedelarve eating_fish_c_ARKive

 Klik billedet for at se flere fotos fra det pgl. site...


Guld- og vandnymfe larver er slet ikke noget sjældent syn i akvariet, de kan komme af sig selv især om sommeren hvor døre og vinduer står åbne, men de kan også komme ind med f.eks. planterne, selvom planterne er godt beskyttede på gartnerierne, så er det bestemt en mulighed. Uanset hvis de konstateres i akvariet, bør de fjernes af hensyn til fiskenes sikkerhed.
Det er dog sjældent at de tager bytte der er større end dem selv.

 Det er nu så som så at opdage dem da de ofte har samme farve som deres omgivelser... æggene bliver ofte boret ind i dødt plantemateriale f.eks. stænglerne, eller i bredden af søen... når æ
ggene er klækket, opholder guldsmedelarven sig på bunden og i planter i ca. 5 år, inden den udvikles til voksen flyver...

De er ret robuste og kan klare en hård vinter, selvom søen bundfryser....

 

 

Dyr fra fangstturen

Andre dyr kan også finde vej til akvariet, især hvis man ikke får sorteret kraftigt i et selvfanget levende foder... 

f.eks. skorpionstæger, cyclops, myggelarver, vårfluelarver, skøjteløbere, vandkalve m.fl. her nogle eksempler...

daphniehaletudseStor vandkalvvaarfluelarvecopepod klar myggelarve
Daphnia, haletudse, Stor vandkalv, vårfluelarve, cyclop og klar myggelarve.


Slimsvampe

Slimsvamp optræder af og til i akvariet og er formentlig et resultat af at svampen har været indført med en eller anden form for træ.

Den mest typiske der ses er i forbindelse med redmoor rødder hvor der ofte efter kort tid under vand, nærmest dannes en større eller mindre "gelé-masse" på roden et eller flere steder, det er ikke noget man bør bekymre sig om, man lader det bare sidde, da de fleste fisk faktisk er ret vilde med det ekstra kost-tilskud, især mallerne udviser normalt stor interesse for det.

Derudover er mere eller mindre kreative af samme slags som dog normalt har et rimeligt kortvarigt forløb, disse svampe er iøvrigt ganske interessante, da man kan skille dem helt ad i små bider og alligevel er de istand til at finde sammen igen og dermed blive et stort hele igen, der kan f.eks. ses en video her på Youtube af fænomenet... og en mere og i denne og nok een kan man se hvordan svampen kan samle sig efter en adskillelse.

Her er en række billeder som hovedsageligt stammer fra brugere på Akvariesiden, først en af dem der var svære at gennemskue, men jeg har manipuleret en smule med billederne så det blev lidt nemmere at se hvad der var tale om...

slimsvampaslimsvampbslimsvampc

slimsvamp1slimsvamp2slimsvamp3

At de også kan tage sig smukke ud, ses helt klart på de næste to billeder...

slimsvamp4slimsvamp5a

slimsvamp 8aslimsvamp 9a

slimsvamp6slimsvamp7

Redmoore svamp1resized Redmoore svamp2_resized

 

Æg på bagsiden af Microsorum pteropus (Javabregne).

Microsorum pteropus_windelv

Der er bestemt ikke tale om æg, selvom det godt kunne se sådan ud!
Microsorum er netop en bregne og danner derfor også som øvrige bregner
sporehuse på bagsiden af bladene. Ud fra disse sporehuse dannes der nye små planter, som
efterhånden "opspiser" moderbladet, dette resulterer som oftest i at moderbladet har tendens til
at blive brunligt og endda helt sort, hvilket så igen ej heller er sygdom hos planten, men et helt
naturligt fænomen. 

Det var så lidt omkring hvad der kan optræde i akvariet uden at være decideret inviteret, artiklen vil som altid blive udvidet når eller hvis yderligere tilgår.

 


Publiceret: 25. november 2012
Modificeret: 31 januar 2017

 


usblogo3d small

Skrevet af Jørn Ullits. Posted in Det ukendte i akvariet