Udskriv
PDF
Jan
08

Gør det selv - LED lampe

Brugervurdering: / 8
DårligBedst 

 

LED og hjemmelavede akvarielamper.

En ting er at finde og udvælge LED i de rigtige farver og den rigtige kvalitet. Noget andet er at konstruere en brugbar lampe til sit akvarie. Denne artikel vil forsøge at påpege nogle af mulighederne og problemerne ved den billig-løsning jeg har lavet.

 

Løsningen er lavet ud fra hvad jeg allerede havde, eller kunne platte mig til - for skal man ud og købe alt til konstruktion af denne lampe - løber den hurtigt op i pris. Til slut i artiklen er links til brugbare elementer der kan købes, men mit udgangspunkt er, at man så vidt muligt skal tilpasse løsningen til hvad man har eller kan platte sig frem til.

lampe

 Det første og vigtigste element er naturligvis LED'er. Jeg valgte dem ud fra farven (3000K og 6500K), prisen (ca. 25kr for 50 cm og fragtfrit) og så det faktum, at de allerede var monterede i alu-skinner, hvilket senere gør montage i lampen meget lettere. En ven købte først LEDs i rulle, men har haft problemer med at montere dem og slippe af med varmen efterfølgende. Det kan godt være at disse billige stænger ikke holder evigt, men hvis de holder farven (vigtigt) kan de let skiftes ud senere - specielt til den pris.

Man kan sagtens købe en 230V - 12V omformer til at drive LED'erne, men de fleste bør kunne finde en 12V gammel lader (mobiltelefon, ekstern Harddisk, luftpumpe) til 10-20W der kan forsyne lampen.

diodeplus

Både LED stavene og ALU-vinklerne der støtter dem, kan saves over med en nedstryger. De er lette at tilpasse i længden.

Jeg byttede lidt om på sekvenserne (blå og rød/gul) og loddede overgangene sammen igen, ud fra tanken om at de to farver bør blandes så meget som muligt.

ledovergang

lys

Det næste er at finde noget at montere det hele i, altså det der udadtil vil kunne ses. Jeg har her valgt et PVC ventilationsrør, som jeg har savet over på langs med en nedstryger - men man kunne ligeså godt vælge kabelkanaler i plastik eller aluminium. Hvis lampen sidder i en reol, er det ikke engang sikkert at man behøver at montere LED-skinnerne i noget. Jeg har lukket enderne af PVC-røret med låg fra en plastikspand, som jeg har skåret ud til halvcirkler og limet på - man kan overveje lufthuller.

 

Det virkede som om LED-skinnerne blev varme og jeg valgte at lime skinnerne fast på en 5mm alu-plade til at fordele og lede varmen væk. Om det er nødvendigt ved jeg ikke, men lavere temperatur giver længere levetid og mindre varme-deformitet - og så kunne jeg platte mig til en alu-plade. Man kan overveje at bruge en alu-skinne som kan købes for små penge til at fæstne gulvtæppekanter med.

 

Nu har jeg allerede nævnt lim flere gange. Er man bedst med en boremaskine kan man sikkert bore huller skrue tingene sammen, jeg er mest til tokomponent lim. Man skal lige huske at LED'erne bliver så varme at almindelig tokomponent-lim opløses. Det er en god ide at vælge en varmebestandig type, som f.eks. Kemisk metal. Hvis limen kan holde til ca. 150 grader - skulle man være på den sikre side.

 

Jeg limede LED-skinnerne på Alu-pladen og limede to små plastik-plader på tværs i PVC-røret, hvor jeg så limede alu-pladen på.

frasiden

 Nu kommer så alt det elektriske. Det er ikke vanskeligt, men man skal holde tungen lige i munden. Man kan vælge at bruge samlemuffer, hvor ledningerne samles med en skrue, eller lodde ledningerne sammen og lukke det hele med krympeflex. Loddekolbe, tin, krympeflex/samlemuffer og ledninger kan købes for små penge, eller kan lånes/plattes fra en god ven med bare lidt elektrisk baggrund.

 

Jeg klippede stikket af min 12V lader (altså i telefonenden - ikke i stikkontakt-enden) og afisolerede begge ledere. Husk ikke at lade de to afisolerede kobber-ledninger røre hinanden med strøm på - for så er der gode chancer for at laderen/omformeren står af. Hold LED-stangens ledninger hen på laderens ledninger - og se om dioderne lyser. Hvis ikke, så byt om på ledningerne - de virker kun den ene vej.

Sørg for at markere hvilken ledning der er rød og sort, så du kan huske det senere - idet de fleste ladere kun har sorte ledninger.

Alle de røde ledninger fra LED-stavene sluttes til laderens ene ledning - mens de sorte sluttes til den anden. Sørg for at hold styr på dem. Jeg tog et stykke normal ledning og brugte som forlænger.

Bor et hul i PVC-røret et passende sted og træk ledningen ud igennem hullet INDEN du lodder 12V laderen på. Jeg lavede en ledningsknude på indersiden af røret, så man ikke lige får trukket i selve lodningerne på LED-stængerne.

lodning klar

Forklaring: splejsning af to ledninger der skal videre i en.

1. Afisolering af ledningerne. ca. 2 cm af den yderste kappe - 5mm af de inderste.

2. Sno kobberet sammen på de to ender der skal videre (f.eks. dem der kommer fra LED-stavene).

3. Hold den varme loddekolbe ned på kobberet og hold loddetin ned.

4. Hvis du bruger krympemuffer, så sæt dem på INDEN du lodder ledningerne sammen.

5. Lod ledningerne sammen - hold styr på + og -. Træk i ledningerne bagefter, det er surt hvis lodningen er dårlig og ledningerne falder af, efter man er færdig.

Man kan sku' ikke se jeg har været lærer på en teknisk skole med de lodninger...

6. Træk krympemufferne ind over lodningerne.

7. varm dem forsigtigt med loddekolben så de krymper.

8. Gentag med den muffe der skal sidde yderst.

9. Tag derefter en øl - du har fortjent det.

frdig lampe

Opdatering

Lampen er sandsynligvis for kraftig (til mit akvarium, idet den giver ca. 1600 Lumen over måske 10x40 cm).

Derfor har jeg nu lavet to nye lamper med en LED stav hver (i 50mm PVC-rør) - efter samme princip som ovenfor.

 

ny lampe


Materialer

Bemærk at man ikke nødvendigvis skal bruge nedenstående materialer. Men her kan man se et billede af tingene - og få dem til en rimelig pris.
 

LED - 3000K og 6500K.


Bemærk man ikke betaler fragt på BANGGOD.COM - og holder man sig under ca. 100 kr betaler man heller ikke told og bøde i DK.

http://www.banggood.com/50cm-12V-36-SMD-5630-White-Or-Warm-White-Waterproof-LED-Strip-Light-p-86860.html

12V omformer. (230V - 12V, 10W-20W)

http://www.banggood.com/AC-100-240V-to-DC-12V-5A-60W-Power-Supply-Adapter-for-LED-Strip-Light-p-84524.html

Varmebestandigt to-komponent-lim (f.eks. Kemisk metal)

http://www.harald-nyborg.dk/p1139/plastic-padding-kemisk-metal

Aluminiums-stang (eller et gammelt grydelåg af aluminium)

https://eshop.silvan.dk/vare/avenue-alu-stang-4

PVC-rør (eller kabelkanal)

https://eshop.silvan.dk/vare/duka-ventilationsroer-4

Loddekolbe - lad være med at tage 25W - den er for lille. Husk Tin.

http://www.harald-nyborg.dk/p2521/selekta-loddekolbe-40-watt

Krympe-flex

http://www.amazon.com/Anytime-Shrink-Sleeve-Tubing-Assorted/dp/B008WWC6FU

http://www.thansen.dk/vaerktoj/specialvaerktoj/bil-specialvaerktoj/vaerktoj-og-tilbehor/krympeflex-med-lim-o3mm-pr.-stk.-10cm/n1226675558/pn-1727197238/

http://www.disconetto.dk/shop/krympeflex-sort-3mm-4769p.html?gclid=CKiwssLb98ICFST3cgodTHUAAQ

Eller fragtfrit fra Hongkong.

http://www.banggood.com/Wholesale-260pcs-21-Polyolefin-H-type-Heat-Shrink-Tube-Sleeving-4-Color-8-Size-p-66916.html


Publiceret: 8. januar 2015
Modificeret: 16 januar 2015

USBlogolille

Skrevet af Jan. Posted in Gør det selv