Udskriv
PDF
Jun
19

DIY gødningsdosering

Brugervurdering: / 3
DårligBedst 

 

 

DIY Automatisk Gødnings Dosering.


Dette skal du bruge til  (2 gange automatisk dosering 1 til makro og 1 til mikro gødning).


2 stk. Digitalt Tænd og sluk ur (minut) 1 beskåret tændsluk ur uden baggrund eller på sekundbasis (Lucky Reptile Pro)Lucky reptile pro timer

eller som det sidste nye alternativ også et sekundur hos zoo Zaajac  Hobby_Terra_timer_pro(Hobby Terra timer pro).
2 stk. Eheim compact 1000 eheim_1000 ub

2 stk. beholdere 1,5 – 2 liter gødningsbeholder

2 stk. 20 ml sprøjter sprøjte gennemsigtig

2 stk. eheim slange 16/22 á ca. 10 cm Eheim slange 16/22

2 stk. luftslange á 1-2 meter 4/6 mm luftslange

2-4 stk. tilbagestrøms ventil co2 envejs ventil

2 stk. hobbyrør 4/6 mm passende til luftslange  Hobbyrør 4/6 mm  ( Kan f.ek.s. købes her cichlidecentret.biz)

(1 rør er ca. 1 meter, så der kan nemt laves 2 udstrømmere ud af 1)


Dette samles som følgende:

Eheim pumpen forbindes ved hjælp af ca. 10 cm 16/22 slange til sprøjten (stemplet udtages) 16/22 slangen passer nøjagtig ind heri, det hele skubbes godt sammen, så det er tæt.

For enden af sprøjten, passer nøjagtigt 4/6 mm luftslange, som skubbes nedover studsen og forbindes i den anden ende til et stykke hobbyrør også 4/6 mm (dette hobbyrør, kan formes ved at man fylder det med salt og lukker enderne med et stykke tape, derefter varmer man det forsigtigt op f.eks. med en hårtørrer og bøjer røret i den ene ende til man har en passende udstrømmer bukning, som så kan hænges over kanten på akvariet).

Denne løsning, giver formentlig et alt for stort flow, som kan reguleres ved at indsætte én til to tilbagestrøms ventiler mellem udstrømmeren og sprøjten (mine pumper yder forskelligt ved det samme setup) ventilerne sikrer også, at gødningsblandingen ikke løber tilbage i beholderen.

Eheim pumpen nedsænkes i beholderen, ledning og slange føres igennem det medfølgende låg.

Pumpen tilsluttes tænd og sluk uret, som programmeres med de aktuelle tider, grunden til at det skal være et digitalt/elektronisk ur, er at dette kan indstilles til at køre i minut-interval og kan programmeres til at gøde hver dag.
Lucky Reptile Pro er et sekundur, og kan indstilles betydeligt finere i dosering end minuturet, dette gør også at man kan have en mere koncentreret gødning og dermed til betydeligt længere tid.

Mine doserer således:

Makro gødning(pumpe 1): Hver dag kl. 0700, doserer i 16 sekunder og tilfører 25 ml makro gødning.
Mikro gødning(pumpe 2): Hver dag kl. 0705, doserer i 6 sekunder og tilfører 6 ml mikro gødning.

Søndag skiftes vand (25 - 30 %), foregår som oftest om aftenen efter lyset er slukket, gør du det før, vil jeg anbefale at du justerer gødningstidspunktet, så gødningen er tilstede i akvariet når lyset tændes.

Nu fyldes beholderen med den ønskede væske og køres igennem til man har fået udluftet det hele…..

(du kan bruge almindelig vand, så længe du er i test-fasen).

Den enkelte gødningsblanding fremstilles til at passe med den mængde, der pumpes pr. sekund/minut. Dette kan du teste ved at lave et antal forsøg, hvor du lader væsken pumpe over i et målebæger, så du kan aflæse antal ml der pumpes pr. sekund/minut.

Det er vigtigt, at du laver denne test med udstrømmeren i samme højde, som den reelt vil komme til at befinde sig i til daglig, da væskemængden der pumpes ændres med  højden!

Er beholderen på ca. 1500 ml, så har du altså 1500/25(makro) = ca.  60 doseringer, hvilket betyder at der er gødning nok til ca. 2 måneder.
Mikro gødningen rækker noget længere 1500/6(mikro) = ca. 250 doseringer, hvilket giver gødning nok til ca. 8 måneder.

Mikro gødningsvæsken, vil jeg anbefale, at man tilsætter 1 teske citronsyre og 2,5 gram natriumbenzoat for hver 500 ml gødningsvæske for at modgå evt. mugdannelse i gødningsblandingen.(Citronsyre og Natriumbenzoat kan købes her)

©akvariegødning.dk - 2010
 

 

 

Skematisk tegning


doseringspumpe ny


Publiceret: 19. juni 2010
Modificeret: 24. april 2012

usblogo3d small

 

Skrevet af Jørn Ullits. Posted in Gør det selv