Udskriv
PDF
Maj
01

Undgå Snegleinvasion i akvariet

Brugervurdering: / 13
DårligBedst 

 

taarnsnegle

Tårnsneglene kan have det rigtigt godt i akvariet og der kan også hurtigt blive rigtigt mange. Tårnsneglen, kaldes også ofte for akvariets regnorm og det kan der være noget om, fordi sneglene normalt om dagen er fuldstændig nedgravet i bundlaget, og man ser normalt kun et par stykker. Men men men.. hvis man så venter til lyset har været slukket en halvtimes tid, og tænder lyset igen, så kan akvariet se sådan ud som på billedet, og der kan være mange flere.
Tårnsneglene er levendefødende, altså føder de færdigudviklede unger og betingelserne er således faktisk bedre for overlevelse for sneglen, da den umiddelbart har de voksnes færdigheder og kan straks gå igang med at æde løs. Normalt fødes ungerne i overkanten af gruset, man kan se en enkelt snegl der når det er sket er omgivet af en hel bræmme af minisnegle.
Tårnsneglene er gode til at "lufte" bundlaget og er dermed med til at sikre at der ikke så let opstår anaerobe områder i bundlaget, hvilket kan føre til dannelse af svovlbrinter i bunden. Disse svovlbrinter kan give den såkaldte bundvending i akvariet, hvorefter akvarievandet har tendens til at blive helt mælkefarvet og vandet lugter nærmest som rådne æg. Disse svovlbrinter er særdeles giftige og kan tage livet af stort set alt i akvariet, både fisk og planter.
Tårnsneglene har dog den ulempe, hvis man gerne vil have et struktureret og kuperet formet bundlag, ja så, er de altså istand til med deres roden at jævne bundlaget fuldstændig plant ud i løbet af ganske kort tid, og vi snakker om ganske få timer, hvis der er tilstrækkeligt med snegle.
Har du planer og et bundlag der skal være med niveauforskelle og du gerne vil have denne snegl i akvariet, så vil jeg foreslå at man opbygger akvariets bund i terasser, så er der en god chance for at bevare det sådan.


Undgå Snegleinvasion i akvariet.

Det følgende går på, hvordan du undgår at få snegle i akvariet, samt diverse andet utøj. Hvis sneglene først er kommet i akvariet, er det nærmeste en umulighed, at få helt bugt med dem igen, da de  og især deres æg kan gemme sig på/i planter, rødder og ikke mindst i bundlaget.
Sneglene har dog også en nyttig effekt derhen, at de er istand til at omsætte en hel del organisk affald, og ikke mindst foderrester. Og,  hvis man især er lidt rundhåndet med foderet, har de som oftest rigtigt gode betingelser og kan hurtigt tage til i mængde.

I selve akvariet, er det muligt at bekæmpe sneglene med diverse former for smerlinge, som er snegleædere, men smerlinge har ofte også den bivirkning, at de også kan lide at gå på visse former for planter og dermed ødelægge planterne.
Der er også mulighed for, at indsætte den forholdsvis ny indførte dræbersnegl, Anentome helena, 
der lever af andre snegle og ikke har en stor formeringsrate.
En anden mulighed, som jeg tidligere har anvendt, da jeg selv havde en del tårnsnegle, for at holde bestanden nede på en tålelig størrelse, var, at anvende en lille forholdsvis flad skål, hvorpå der placeres en skive rå kartoffel. Denne placeres, lige før lyset slukkes, på bunden af akvariet,  og så venter man en lille times tid, tænder lyset igen. Som nævnt er disse snegle nataktive og der vil i de fleste tilfælde være en hel skålfuld snegle, der er lige til at fjerne fra akvariet, processen kan så gentages efter behov.
Den sidste mulighed kræver en daglig indsats, måske endda flere gange om dagen, men den dur ikke rigtigt til tårnsneglene, da de som nævnt normalt gemmer sig i bundlaget. Det er fingermetoden, simpelthen at fange sneglene op ved hjælp af klør fem over en periode, så snart man ser en snegl..

Den præventive metode, som jeg vil løfte her, er en gammel kendt metode, som åbenbart er gået i glemmebogen, eller ikke længere er så almindelig kendt, det er anvendelsen af Alun (Kalialun, Aluminiumkaliumsulfat).
Nogle kender måske til det fra tegnefilmene om Pip og Sylvester, den lille gule kanarie og den sorthvide kat, Sylvester er som oftest på jagt efter pip og kommer, som der så ofte sker i tegnefilmene, altid galt afsted, men jeg kan huske flere episoder, hvor der sker det at Sylvester får "alun" i munden, jeg kan ikke lige huske hvordan. Det alun gør, er at trække tingene sammen og nærmest udtørre, så Sylvesters mund "skrumper" nærmest ind og han er derved ude af stand til at sluge lille Pip...
Det var lidt et sidespring, men meningen her er den samme, de snegleæg og iøvrigt øvrige dyr der udsættes for behandlingen bliver nærmest udtørrede og er dermed ude afstand til enten at klække eller er der tale om voksne dyr, så bliver de dræbt.

Alun_024

ALUN anvendes sådan: 1 teskefuld alun til en liter vand = 1:10

Den normale metode: Du kan bruge Alun for at rense ny indkøbte planter for snegle og snegleæg. Du skal bruge 1 teske alun pulver og blande dette i 1 liter vand. Læg dine planter ned i denne opløsning i 5 min og skyl derefter godt og grundigt planterne i vand, før du sætter dem i dit akvarium. Hvis man gør dette til en rutine hver gang man anskaffer sig planter, kan sneglene holdes i et kontrolleret antal eller evt. helt ude af akvariet.

Den panikagtige metode(ikke anbefalelsesværdig):
Hvis man først har fået en snegle-invasion i akvariet.
Alun dræber alt levende uden på planten. Alun dræber alle snegle, orme, rejer, krebs og fisk, så alt der ikke skal udryddes må og skal flyttes til en anden beholder, inden man forgifter miljøet i akvariet. De fleste akvarieplanter kan stå i op til et par dage i alunopløsningen(pas på med Anubias, den kan være sart overfor denne behandling). Efter endt behandling skal der foretages en total rengøring af akvariet.
Altså en forholdsvis omstændig omgang og bestemt ikke noget jeg vil anbefale man gør brug af.

Den normale og sikre metode, som først beskrevet er at foretrække!
Når man kommer hjem med nyanskaffede planter lægger man disse i en spand med alunopløsningen og lader dem stå i op til to dage, derefter skyller man planterne godt og grundigt inden de kommer i akvariet. Med denne fremgangsmåde vil akvariet kunne holdes fri for snegle, hvis man da husker at gøre det hver gang man nyanskaffer planter, da det som oftest er den måde sneglene indføres i akvariet.
Metoden er også særdeles brugbar hvis man har fundet plantemateriale i den danske natur, på denne måde sikrer man at der ikke kommer diverse uønsket i akvariet.

Husk altid at følge ovennævnte forskrift, Alun er ikke til at spøge med, og skal behandles med respekt!
Produktet kan købes i Matas i 500 gram størrelse.

Publiceret: 01. maj 2011
Modificeret: 30. maj 2012


usblogo3d_small

Skrevet af Jørn Ullits. Posted in Tips og tricks